PAGE4_MAIN.PHP

Costa Blanca

Voor diegenen die wensen te investeren of permanent te wonen in Spanje, is deze aangename regio alvast een goede keuze.

De Costa Blanca, letterlijk vertaald de 'witte kust", is één van de populairste kustgebieden van Spanje. Deze 244 km lange Mediterrane kustlijn in het zuidoosten van Spanje loopt van Denia tot Pilar de la Horadada. Naast bekende steden als Benidorm, Alicante en Torrevieja en het iets minder bekende Jávea, Villajoyosa en Orihuela tref je er ook maar liefst 74 zandstranden aan.

Klimaat

De Costa Blanca geniet van een microklimaat door zijn bijzondere ligging en zijn landschap. Een halvemaanvormige bergrug strekt zich uit van het noorden van de Costa Blanca, tussen Altea en Javea, naar het binnenland toe en zo naar het zuiden tot net boven Murcia.

In de zomer vormen deze bergen een natuurlijke beschutting tegen de hitte uit het binnenland, terwijl de verdamping van de grote zoutmeren en de bries van de Middellandse Zee voor afkoeling zorgen. Met 320 dagen zon per jaar en met minder dan 30 regendagen per jaar, schommelen de temperaturen in de winter tussen de 12°C en 21°C liggen en in de zomer tussen 21°C en 35°C. Kortom, lange zomers en een ideale regio voor korte en lange vakanties en uiteraard ook voor overwinteraars.

Gezondheid

Met zijn zachte winters en zwoele zomers heeft dit droge, gelijkmatige klimaat een positief effect op de gezondheid. De vele uren zonneschijn waarvan je hier kan genieten zorgen voor een mooie dosis vitamine D en je humeur vaart er wel bij.

Het is dan ook door de wereld gezondheidsorganisatie uitgeroepen tot één van de gezondste streken ter wereld mede door de aanwezigheid van de zoutmeren en de Middellandse Zee. Er zijn dan ook geen industrie of petrochemische bedrijven aanwezig en dit vanaf Denia in het noorden tot de havenstad Cartagena in het zuiden. De lucht is er dus zéér zuiver én rijk aan jodium door de aanwezigheid van zoutmeren en de zee.

Kilometerslange, fijne zandstranden en een afwisselend landschap, de Costa Blanca biedt je werkelijk alles om jouw vakantie of verblijf onvergetelijk te maken.

Landschap

In Costa Blanca Noord zijn meer bergen en het is er groener dan in de Costa Blanca Zuid. Het regent er dan ook iets vaker dan in het zuiden van Alicante en dit komt door het landschap waar het gebergte in het noorden weliswaar bijna tot aan de kust komt.

Costa Blanca Zuid is droger en is het landschap vlak. Deze regio noemt dan ook 'Vega Baja' wat duizenden jaren terug een moerasgebied was. Het gebergte ligt zo'n 30 km landinwaarts en dat houdt dan ook weer het slechte weer tegen. Het regent er dus ook minder vaak dan in het noorden, maar is daarom niet minder geliefd.

Integendeel, in deze regio is het aanbod in vastgoed niet alleen groter, maar ook goedkoper.

De lokale bevolking in het zuiden zijn dan ook vaak landbouwers, groenten- en fruittelers. De regio ligt dan ook bezaaid met appelsien- en citroengaarden, alsook granaatappel-, vijgen- en amandelbomen.

Iets meer in het binnenland worden er dan ook meer groenten gekweekt.