Verhuren of niet?

Gepost door: Lizzy
Image

Als we de statistieken er even bijnemen dan verhuurt ongeveer 40% van de eigenaars hun woning dewelke zij als tweede verblijf hebben aangekocht. De laatste decennia is de gemiddelde leeftijd ook jonger dan ervoor en moeten mensen dus nog vaak werken gaan.

Het gemiddelde netto rendement dat hieraan gekoppeld is, is 3 tot 4%. In de meeste nieuwbouwcomplexen met een syndicus en VME ‘vereniging van eigenaars’ is het nog steeds toegestaan om jouw woning te verhuren.

Een woning wordt gemiddeld 14 tot 18 weken per jaar verhuurd en de vraagprijs hangt af van de locatie, het type woning (appartement of villa) en het aantal slaapkamers.

Voordat je je huis kan gaan verhuren, moet je in Spanje een officiële licentie aanvragen. Dit doe je door middel van het invullen van een declaración responsable (aanvraagformulier), die je vervolgens bij het plaatselijke gemeentehuis of de dichtstbijzijnde toerisme afdeling indient.

Je moet ook kunnen aantonen dat de woning aan bepaalde basisvoorzieningen voldoet, namelijk: een verwarmingssysteem, airconditioning, een telefoonnummer waar de huurder contact met je kan opnemen, een verbanddoos, het hebben van een klachtenboek, het verstrekken van informatie over de omgeving, schoon drinkwater en elektriciteit.

Als je je huis in Spanje wilt gaan verhuren, dan moet je eerst nagaan of de verhuur voor een korte of lange termijn is. In beide gevallen zijn er andere regels van toepassing. Korte termijn verhuur (viviendas de uso turístico) is in Spanje alleen toegestaan voor recreatie en werk.

Langdurige huurcontracten zijn bedoeld voor regelmatig gebruik en waar de huurder het huis zich eigen kan maken. Lange termijn verhuur is onderworpen aan de nationale wetgeving van Spanje en kortdurende huurcontracten aan verschillende regionale wetgevingen.

Wij bij Novapaso estates hebben als vastgoedkantoor hier de juiste contacten voor.