Spanje, hét land van de zon!

Gepost door: Lizzy
Image

Vanuit België is het slechts 2h10 vliegen met keuze vanuit Brussel, Oostende, Antwerpen en Luik met bestemming Alicante, waar je meteen bij het uitstappen van het vliegtuig, de warme zonnestralen over je heen voelt!  

Overwinteren aan de Spaanse Costa’s, waar de zon méér dan 320 dagen schijnt en waar je geniet van een microklimaat het ganse daar jaar door. De gemiddelde temperatuur aan de Costa Blanca bedraagt gemiddeld 20 ºC en het regent er zo’n 30 dagen per jaar.

Het zuidelijke deel van Costa Blanca is trouwens door de WHO uitgeroepen tot één van de gezondste regio’s ter wereld. Dit door de aanwezigheid van zijn zoutmeren en kilometers lange zandstranden en stroken dennenbossen, wat zorgt voor een uitstekende luchtkwaliteit.   

Tevens is er bijna geen vervuilende industrie maar nog veel landbouw, denk maar aan allerlei groenten die het hele jaar door verbouwd kunnen worden omdat we geen nachtvorst kennen. En hectares vol met olijf- amandelbomen en wijnranken, deze laatste bestemd voor de heerlijke wijnen.  

De zon draagt uiteraard ook haar steentje bij en door zijn vele zonuren maak je meer serotonine aan, wat een grote rol speelt in ons ‘geluksgevoel’ en algehele stemming. Verder doe je ook een goede portie vitamine D op.  

Je voelt meteen dat de deur opengaat wanneer je de moeite doet hun taal te spreken. Al zijn het maar een paar woorden zoals. ‘Hola, que tal ? Una cerveza por favor ? Gracias, buenas días en adíos ?

We hebben het hier vooral over het zuidoosten van Spanje, de regio waar wij als makelaar actief zijn en dat zijn de Costa Blanca en Costa Cálida in de regio Murcía waar de gemiddelde jaartemperatuur 20ºC bedraagt . De maand augustus is de warmste maand met overdag zo’n 35ºC en meer en de koudste maand is februari met zo’n 14 tot 18ºC overdag.   

Het is dan ook telkens grappig te horen van klanten wanneer zij in de maand februari naar Spanje afreizen om woningen te bezichtigen, ze steeds vragen of het nog warmer wordt en in augustus of het steeds zo warm is.   

In het kustgebied verwarmt men de woningen meestal enkel met airconditioning alsook voor het afkoelen van de woning. Het zijn enkel woningen welke in het binnenland staan, die bijkomend verwarmt worden met stookolie, gashaarden en/of pellet- en houtkachels.  

De nieuwbouwwoningen vandaag worden volgens de energiewaarden EPC voorzien van een warmtepomp welke gevoed wordt via zonnepanelen op het dak.